Steunkousen aantrekken
De behoefte aan zorg groeit, maar het aantal zorgmedewerkers neemt af. Daarom slaan zorgorganisaties in onze regio de handen ineen om de zorg anders in te richten. Ziekenhuizen, huisartsen, compressie therapeuten, ergotherapeuten, wijkverpleging en leveranciers: we doen het samen. Zo dragen we bij aan het behoud van zorg voor iedereen die het nodig heeft en bevorderen we zelfredzaamheid bij mensen in de hele regio. Nu en in de toekomst.
Steunkousen aan- en uittrekken doen mensen voortaan zelf
Als mensen zelfstandig steunkousen kunnen aan- en uittrekken, betekent dit niet alleen vrijheid voor hen, maar ook meer tijd voor zorgmedewerkers om anderen te helpen. Met alle betrokken (zorg) organisaties hebben we onderzocht hoe we dit kunnen realiseren. Mensen, die voor het eerst steunkousen gebruiken, gaan deze voortaan zelf aan- en uittrekken en gaan leren hoe dit moet. De wijkzorg kan helpen bij het vinden van een passend hulpmiddel. Bij wie dit niet lukt, wordt met de ergotherapeut naar een geschikt hulpmiddel gezocht. Bij de uitleg van het hulpmiddel is iemand uit de omgeving of een oefenmaatje aanwezig, die vervolgens (tijdelijk) oefent met het aan- en uittrekken van steunkousen.
Vanaf 13 mei 2024 starten we met deze nieuwe manier van werken.
Laten we samen deze stap zetten naar een toekomst waarin zelfstandigheid en zorg hand in hand gaan. Uiteraard zijn we er voor degenen die om medische of andere redenen deze stap niet kunnen zetten.
Aan de huisartspraktijk wordt gevraagd een algemene boodschap uit te dragen aan patiënten die starten met steunkousen dat ze deze zelf aan- en uittrekken. De wijkzorg komt hier niet meer voor langs. Benadruk het belang van zelfstandigheid.
- Indien een patiënt vragen heeft, verwijs dan naar de website met de informatiemiddelen en Vraag & Antwoord.
- Moet er gezwachteld worden? Dan wordt verwezen naar de wijkzorg. De wijkzorg start bij laag complexe hulpvragen ook het instrueren voor het gebruik van een hulpmiddel op, de ergotherapeut wordt ingeschakeld bij hoog complexe vragen. Als er niet gezwachteld hoeft te worden, verwijs dan direct door naar de compressietherapeut. Als de wijkzorg nog niet betrokken is, verwijst de compressietherapeut door naar de ergotherapeut.