Bijeenkomst 4 oktober VWS – Aan tafel over zorg en gezondheid

Bijeenkomst 4 oktober VWS – Aan tafel over zorg en gezondheid

Vrijdag 4 oktober mocht Regien Kievits, Directeur bij Jeroen Bosch Huisartsen, de huisartsen in de regio vertegenwoordigen tijdens een inspirerende talkshow georganiseerd door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in ‘s-Hertogenbosch. De talkshow, ‘Aan tafel over zorg en gezondheid’ sluit aan bij de regionale campagne Mijn Zorg. Door middel van deze campagne worden inwoners van Den Bosch en omstreken geïnformeerd over ontwikkelingen in de zorg. Er kan steeds meer in de zorg. We kunnen meer ziektes behandelen en worden een stuk ouder. Maar daardoor hebben we ook langer zorg nodig.

We willen dat iedereen die dat nodig heeft, goede zorg en ondersteuning kan blijven krijgen. Dat is nu al niet zo makkelijk. Het lukt beter als we nieuwe manieren gebruiken om zorg aan te bieden en te gebruiken. Daar kunnen we elkaar bij helpen. In de zaal zaten meer dan 70 enthousiaste (buurt)bewoners die hun ervaringen deelden. De belangrijkste tip? Het is belangrijk om elkaar te helpen. Dat betekent ook dat we elkaar om hulp moeten durven vragen.

Lief & Leedstraat

Zorg krijg je niet alleen van zorgmedewerkers, je kan ook voor elkaar zorgen. Dat wordt informele zorg genoemd. Je kan namelijk meer voor elkaar doen dan je misschien denkt. Hoe dat in de praktijk werkt laten Arnoud Verhoeven (Farent) en Shermila de Looijer Piard van het initiatief Lief & Leed straten zien.

“We delen lief en leed. Of iemand nou ziek is, of net geslaagd of getrouwd, we komen langs of sturen een kaartje. Het gaat om omkijken naar een ander.” In een Lief & Leedstraat besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Shermila is als gangmaker actief in haar straat: “Als gangmaker probeer je iedereen te betrekken in je straat. Je vraagt ze om het door te geven als ze iets zien of horen. Zo kijkt iedereen een beetje om naar elkaar.”

T-huiz

Ook technologische ontwikkelingen kunnen helpen om langer gezond en zelfstandig te blijven. Jeroen Hankel is mede-oprichter van T-huiz. Er zijn twee woningen vol met zorgtechnologie: van brievenvangers tot robots. Hier kan iedereen alvast wennen aan de nieuwe mogelijkheden.

“Niet alleen mensen die zorg nodig hebben, ook zorgprofessionals, familie en vrienden vinden techniek in de zorg vaak een beetje eng en reageren terughoudend. Wij laten zien wat er allemaal mogelijk is. Ze vinden het daarna minder spannend”, zegt Jeroen.  “Mensen willen graag voor zichzelf kunnen zorgen. Als je ergens hulp bij nodig hebt, is het niet zo dat er niet altijd iemand langs hoeft te komen, maar dat je ook dingen zelf kan blijven doen. Technologie kan daarbij helpen.”

Goede gesprekken zijn nodig

“Er zijn grote veranderingen op komst die nodig zijn omdat we allemaal ouder worden en met meer zijn. Dus er komt een enorme zorgvraag aan en die vraag moeten we kunnen opvangen. Daarom zijn dit soort bijeenkomsten nodig om met mensen hierover in gesprek te gaan”, aldus Leon van der Zanden, een van de gespreksleiders van de avond.

Het was een mooie bijeenkomst vol goede gesprekken over de realiteit van de zorg: vergrijzing, toenemende psychische klachten en personeelstekorten maken het uitdagend om de zorg zoals we die kennen vol te houden.

Een belangrijke boodschap: we moeten onze patiënten aanmoedigen om beter voor zichzelf en elkaar te zorgen. Mooie wijkinitiatieven, zoals het ‘Samen Doen’-project van Vivent en de lief en leedstraatjes van Farent, laten zien wat mogelijk is als we elkaar meer ondersteunen.

Wil je meer weten over deze initiatieven? Bezoek www.ookmijnzorg.nl.

Recente nieuwsberichten