Iedereenzorgt

Oogdruppelen

Het aantal mensen dat thuiszorg vraagt, groeit. Tegelijk neemt het aantal zorgverleners af. Daarom richten de Brabantse zorgorganisaties, verenigd in het netwerk ‘IedereenZorgt’, zich in toenemende mate op het anders organiseren van de zorg. We stimuleren zelfredzaamheid bij patiënten. Het eerste thema dat we nu gezamenlijk oppakken is oogdruppelen. De komende tijd zullen er nog meer thema’s volgen ( bijv steunkousen).

Vanaf 1 november 2023 wordt het proces van oogdruppelen anders georganiseerd: oogdruppelen is vanaf morgen geen standaard zorgtaak meer van zorgverleners.

De boodschap wordt dat patiënten zelf kunnen oogdruppelen, evt. met een druppelbril.

De Brabantse zorgorganisaties, verenigd in IedereenZorgt, willen in de zorg grote stappen zetten door anders naar zorgvragen te kijken. Er écht zijn voor mensen die niet zonder zorg kunnen. De regio Midden- en West-Brabant is begin 2023 initiatiefnemer geweest om het oogdruppelen anders te organiseren. Dit initiatief wordt overgenomen in onze regio. Ziekenhuizen, huisartsen, apothekers, wijkverpleging: alle organisaties in de keten doen mee.

Wat betekent dat voor jou als huisarts?

IedereenZorgt vraagt bij de invoering van deze verandering om je medewerking:

We vragen je de boodschap uit te dragen dat patiënten zelf kunnen oogdruppelen, evt. met een druppelbril.

  • We dragen hierbij gezamenlijk de slogan ‘Zelf oogdruppelen, daar helpen we u graag bij’ uit. De thuiszorgmedewerker komt hier niet meer voor langs.
  • Je kan verwijzen naar de website https://iedereenzorgt.nl/projecten/oogdruppelen/ voor informatie en instructies over zelfstandig oogdruppelen als patiënten of naasten meer willen weten of instructie willen krijgen.
  • Bij het uitschrijven van een recept voor oogdruppels ook een druppelbril voorschrijven.
  • Adviseren om iemand uit het gezin of de omgeving te vragen voor hulp bij het oogdruppelen als patiënten het niet zelf kunnen (evt. met een druppelbril).
  • Verwijzen naar apotheek voor een persoonlijke instructie bij het gebruik van druppelbril als patiënten het niet zelf kunnen.

 Kunnen mensen niet zelf oogdruppelen vanwege (medische) redenen, dan blijven de zorgverleners deze mensen uiteraard helpen.

Tip: in de wachtruimte de instructie op een beeldscherm tonen, waarmee de patiënt al wordt meegenomen in het zelfstandig oogdruppelen.

Op de website van IedereenZorgt wordt dit beeld en een instructievideo voor patiënten geplaatst.

Ter info: beiden worden op de collectieve praktijkwebsite geplaatst.

Heb je nog vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact op met Karin de Bie, manager Zorg & Gezondheid, k.debie@jeroenboschhuisartsen.nl