Physician Assistent of Verpleegkundig Specialist

Wilt u opgeleid worden tot VS of PA? Dan hebt je een opleidingsplaats nodig voor minimaal 32 uur per week. Dit kan bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk zijn, een gezondheidscentrum of een huisartsenpost. Een huisarts, VS of PA leiden je in de praktijk op. De theorie volgt je bij de hogeschool.

Je kunt alleen VS worden als je een ervaren, BIG-geregistreerde verpleegkundige bent met een hbo verpleegkunde opleiding. Ervaren fysiotherapeuten, verloskundigen of andere hbo zorgprofessionals kunnen PA worden. Hbo verpleegkundigen hebben twee mogelijkheden: de VS óf PA opleiding.

Leren en werken

De hbo masters tot VS en PA zijn duale opleidingen. Dat wil zeggen dat je werkt en tegelijkertijd leert. De opleiding tot VS duurt twee jaar die van de PA 2,5 jaar. Meer weten? Op deze pagina staan de hogescholen waar je een master kunt volgen.

Pittige studie

Als VS of PA in opleiding werkt en leert je minimaal 32 uur per week. Hierin vallen je contacturen voor het onderwijs en stages. De zelfstudie komt daar boven op. Houd dus rekening met volle werkweken. Bedenk goed of je deze studie kunt combineren met je privésituatie.

Opleidingsplaats zoeken

Je moet zelf een opleidingsplaats zoeken. Onze stagecoordinator Elise van Hout helpt jou graag…LINK (formulier) of kijk op regionale vacaturesites of de websites van de beroepsverenigingen van de VS en PA.

In dienst

Tijdens de opleiding bent je in dienst van de huisartsenpraktijk of huisartsenpost. Je krijgt een salaris voor het aantal uren dat je daar werkt en leert. Je salaris ligt niet vast in de cao. Dit spreekt je af met je werkgever.

Salaris

In de huisartsenzorg bestaat de CAO Huisartsenzorg. De functie van de VS en PA is ingedeeld in de cao Huisartsenzorg: schaal 9 of 10. Als je na uw opleiding in een huisartsenpraktijk gaat werken dan maakt je met de huisarts afspraken over de schaal en de hoogte van uw salaris.

VS of PA?

Weet je nog niet of je VS of PA wilt worden? Of weet je niet wat het verschil is tussen deze beroepen? Bekijk dan deze pagina.